4 Ekim 2009 Pazar

Sihirbaz

Sihirbazı, orijinal ismiyle “The Illusionist”, sinemada izleme şansım olmamıştı ve yakınlarda seyredebildim. Filmin bütününe baktığımda etkileyici bulduğum filmler arasında yerini aldı. Küçük yaşta bir sihirbazla tanışan ve hayatı değişen bir çocuğun, sihirbazlığı hayat biçimi haline getirmesini, aşkı ve kurguyu içine alan bir film.


Sihirbazın sırrı ayrıntılarda gizliydi. Kılıç sahnesinde taşların alınması ve filmin sonunda o taşların kullanılması. Kurgusu çok iyi yapılmış bir sahneydi.

Sihirbazın özel güçleri olduğuna seyirciyi tam ikna ettiği ortamda aslında her şeyin bir ilüzyon olduğunun gösterilmesi de çok etkileyiciydi. Film bittiğinde aklıma gelen ilk düşünce, “ hiçbir şey göründüğü gibi değildir” oldu. İşin komik kısmı cd’nin kutusu üstünde de aynı cümlenin yazıyor olması… Bilinmezlik algılarımızın gerçeklerden sapmasına neden olabiliyor. Film, bilinmezliğin kitlelere verdiği çekiciliği yansıtırken yapılan her sihrin aslında mantıksal ve bilimsel zeminde gerçekleştiğini ve sihrin, bilimselliğin çözülmemiş hali veya gerçeğin ustaca saklanmış hali olduğunu gösteriyor.

Bu film algının ve gerçekliğin sorgulanması açısından bende rüzgar etkisi yaptı ve arşivimde yerini aldı.

http://www.imdb.com/title/tt0443543/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder